Przykład 3
KUCHNIA GOSI I WIKTORA

______________ PROJEKT KONCEPCYJNY _____________

Prezentowany tu projekt koncepcyjny powstał w odpowiedzi na fundamentalne pytanie klientki: "Czy to się tu wszystko zmieści?"

Często na przeszkodzie w snuciu naszych planów wymarzonego domu czy mieszkania stoi nieumiejętność wyobrażenia sobie jaki potencjał kryje się w przestrzeni, którą dysponujemy. Które z naszych pomysłów są realne, a które nie? W takich sytuacjach warto skonsultować się z projektantem lub projektantką wnętrz i wykonać projekt koncepcyjny.

W tym przypadku, para zdradziła, że ich wielką pasją jest wspólne gotowanie - w sferze ich marzeń pojawiła się zatem wygodna, funkcjonalna kuchnia, w której oboje będą mogli sprawnie działać. Ponieważ posiadają wiele sprzętów kuchennych ważne było dla nich zorganizowanie z jednej strony sporej ilości miejsca na przechowywanie - z drugiej, odpowiednia ilość blatów roboczych.

Moje wnioski:


KONCEPCJA A

KONCEPCJA B

W trakcie spotkania przedyskutowaliśmy różne dostępne na rynku rozwiązania funkcjonane, w poszukiwaniu optymalnego kompromisu między możliwie dużą ilością szafek kryjących rzadziej używane sprzęty vs możliwie dużą ilością wolnego blatu. 

Finalnie powstały dwie alternatywne koncepcje - niewyczerpujące co prawda wszystkich możliwości, o których rozmawialiśmy - dające jednak parze właściwe wyobrażenie o tym, jakie realnie możliwości kryją się w ograniczonym metrażu ich przestrzeni kuchennej. 

Przedstawione poniżej wizualizacje mają charakter poglądowy - to oznacza, że nie uwzględniają żadnych realnych propozycji materiałów wykończeniowych (poziom koncepcyjny nie uwzględnia ich planowania), a jedynie sugestie możliwych kombinacji fakturalno-kolorystycznych.